مایکروفر چیست ؟
به این موضوع فکر کنید که چند بار در روز از مایکروفر استفاده می کنید. فرض کنید برای کارتان دیر شده است و هیچ فرصتو وقتی ندارید تا برای خود صبحانه آماده کنید. مایکروفر می تواند صبحانه و یا غذای شما را به سرعت برای شما آماده کند. و یا به این فکر کنید که بعد از سرکار خسته و گشنه به خانه میایید و نیاز به یک غذای داغ و گرم دارید علاوه بر آن فرصتی هم برای تهیه غذا ندارید . تنها کافی است با تنها مواد غذایی که در خانه دارید خوشمزه ترین غذا ها را در زمان کم درون مایکروفر آماده کنید و یا غذایی که از قبل امده کرده اید را داغ کنید و میل کنید . مایکروفر ها از زمان ورود به بازار با موج عظیمی از طرفداران رو به رو شدند و در زمان خود پرفروش ترین محصول بودند البته امروزه هم چیزی از محبوبیت مایکروفر ها کم نشده است و نمونه دستگاه های دیگری چون مایکروویو ها و سولاردام هاو … روانه بازار شده اند . اگر شماجزو آن افرادی هستید که با مایکروفر ها آشنا نیستید توصیه می کنم این مطلب را مطالعه کنید .
مایکروفر ها چگونه کار می کنند؟
داخل هر مایکروفر وسیله ای به نام ماگنترون وجود دارد که انرژی الکتریکی را به اشعه های رادیوئی بسیار کوتاه تبدیل می کند که با توجه به مواد تشکیل دهنده غذا و طول موج فر، در ترکیب غذا نفوذ می کند. این امواج به آسانی توسط آب، چربی ها و شکرها جذب می شوند و به لرزش بسیار سریع مولکول ها منجر می شوند. اصطکاک بین این مولکول های غذا که به سرعت در حال لرزشند، به نوبه خود گرما تولید می کند. در توان برقی بالا، غذا در معرض حداکثر مقدار انرژی مایکروفر قرار می گیرد. برای تولید سطح توان برق کمتر از صد در صد، چرخش ماگنتورن قطع و وصل می شود. به عنوان مثال در ۵۰% انرژی، ماگنتورن تنها ۵۰% اوقات روشن است. حتی موقعی که مایکروفر اشعه منتشر نمیکند (هنگامی که چرخش متوقف شده یا اصلاً خاموش است)، لرزش مولکول های غذا ادامه دارد و حتی ممکن است به افزایش دما منجر شود و فرآیند پخت را ادامه دهد.
واژه ماکروفر در فرهنگ فارسی به معنی تندپز میباشد.
ماکروفر به دستگاهی میگویند که باعث میشود پخت غذا در یک محیط بسته و در دمایی یکنواخت به تمامی قسمتهای غذا صورت میگیرد. سادهترین مایکروفرها با گاز کار کرده و کاربر میتواند دما را بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ درجهی سانتی گراد تنظیم نماید تا پخت تمامی قسمتهای غذا به طور یکنواخت صورت بگیرد.
بطور کلی ماکروفر دستگاهی است که تمام قابلیتهای یک ماکروویو را دارا میباشد و فقط چند نوع حرارت دهی نیز به آن اضافه شده مثل حرارت سه بعدی، کانوکشن و فن و گریل از پشت
تفاوت مایکروفر و ماکروویو در این است که مایکروویو مواد غذایی را با ساطع کردن امواج با طول موج کوتاه و در زمان کم درست میکند، ولی مایکروفر با داشتن المنت گرمایی غذا را در مدت زمانی نسبتا بیشتر از مایکروویو، ولی به طور کامل گرم مینماید و در اصطلاح غذا به طور کامل مغز پخت میشود.
تفاوت های مایکروفر با ماکروویو
ماکروویو دارای امواجی است با طول موج کوتاه که بخشی از طیف الکترومغناطیس را همانند پرتوهای نور قابل رویت تشکیل می دهد. در صنعت از این امواج با طول موج کوتاه برای فرآوری مواد غذایی و پختن غذاها استفاده می کنند و این امواج در زمان برخورد با یک ماده امکان دارد منعکس، جذب و یا منتشر شوند.مواد غیر فلزی همانند پلاستیک و شیشه این امواج را عبور می دهند. مواد فلزی این امواج را منعکس می نمایند و موادی که دارای آب هستند (مانند غذاها) این امواج را جذب می نمایند. فرکانس امواج مذکور بین ۳۰۰مگاهرتز تا چندین گیگاهرتز می باشد و برد این امواج بسیار کوتاه بوده ولی میزان نفوذ آن ها بسیار بالاست و حتی از گرد و غبار نیز عبور می کنند.
امروزه دستگاه هایی که با عنوان ماکروویو عرضه می شوند علاوه بر لرزاننده ی امواج دارای چند المنت هستند که برای گریل و فر مورد استفاه قرار می گیرند و این دستگاه ها را با نام مایکروویو گریل دار می شناسند. طراحی مایکروویو ها به گونه ای است که این امواج با طول موج کوتاه را محبوس کرده و زمانی که درب دستگاه بسته باشد و شما دستگاه را روشن نمایید ساطع می شوند.
مایکروفر میتواند سبزیجاتی مانند سیب زمینی را در مدت ۴ دقیقه به خوبی بپزد، اما گزینه مناسبی برای برشته کردن یا کبابی کردن سیب زمینی نیست. این درحالیست که در ماکروویو میتوان سیب زمینی را به خوبی کباب یا برشته کرد.برای نرم کردن شکر قهوه ای، مایکروفر نسبت به ماکروویو کارکرد بهتری دارد. شکر را در یک ظرف پلاستیکی بگذارید و کمی آب به آن اضافه کنید، سپس با حرارت متوسط ۱۰ تا ۲۰ ثانیه در مایکروفر قرار دهید تا به خوبی نرم شود.
ماکروفر و فر ترکیبی دستگاهی است که تمامی قابلیت های ماکروفر یا ماکرویو را دارد و چند نوع دستگاه حرارت دهی به ان اضافه شده مانند : فن و گریل و کانوکشن و حرارت سه بعدی که در برندهای مختلف دشتگاه ها متفاوت هستند .
4 نکته کاربردی در استفاده از مایکروفر
تا حد امکان از قراردادن لیوان های دسته دار داخل مایکروفر بپرهیزید چون ممکن است در اثر داغ شدن بیش از حد دسته لیوان و برخورد آن با دست شما، دچار سوختگی موضعی شوید.
بشقاب ها و لیوان ها در اثر حرارت بالای مایکروفر، بیش از اندازه داغ می شوند و می توانند باعث آسیب پوست دستتان بشوند، بنابراین بهتر است ظروف غذا یا لیوان آب یا شیر جوش را با دستگیره از مایکروفر خارج کنید.
امکان سررفتن شیر یا شیرکاکائو داخل مایکروفر هم وجود دارد. پس حواستان به درجه حرارت دستگاه باشد و پیش از قراردادن آنها داخل مایکروفر یک پیش دستی یا نعلبکی زیر لیوان شیر یا شیکاکائو، بگذارید.
مولکول های آب در اثر حرارت بالای مایکروفر در سطوح پایین تر به صورت فعال درمی آیند، بنابراین اگر لیوان آب جوش را از داخل مایکروفر خارج کنید و بلافاصله بسته نسکافه حاضری یا شکر را درون آن بریزید، امکان پاشیدن آب به دست یا صورتتان وجود دارد. پس آب جوش را بلافاصله بعد از خارج کردن از دستگاه، با قاشق هم بزنید و سپس افزودنی های دیگر را به آن اضافه کنید.