انواع قابلمه ها
امروزه قابلمه ها اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده اند و افراد زیادی هستند که قبل از خرید قابلمه خود ابتدا اطلاعاتی را راجع به تمام جنس ها و انواع آن بدست می اورند و سپس اقدام به خرید آن می کنند بدین منظور تصمیم گرفتیم تا اطلاعاتی مفیدی را لز همه نوع جنس قابلمه ها بدست آورین و آن ها را در قالب مقاله مفیدی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم . غیر از این موضوع قابلمه شما باید از بهترین مارک و جنسی خریداری شود که هیچ گونه ماده شیمیایی در آن دیده نشود چرا که این مواد شیمیایی مضر ممکن است با مواد غذایی مخلوط شود و سپس به همراه آن ها وارد بدن شود که در این حالت احتمال ایجاد بیماری هایی چون سرطان افزایش پیدا می کند . حال اولین سوالی که در زمان خرید قابلمه ممکن است پیش می آید این است که چگونه بهترین جنس قابلمه را تشخیص دهیم ؟ در ادامه این مطلب به جواب این سوال خواهید رسید .
چگونه بهترین جنس قابلمه را انتخاب کنیم؟
به شما پیشنهاد می شود برای انتخاب بهترین جنس قابلمه به مواردی مانند میزان استفاده، مورد استفاده (برای چه کاری می خواهید استفاده کنید)، نحوه نگهداری (تا چه میزان می توانید برای نگهداری ظرف وقت بگذارید)، عادت های غذایی تان، نوع غذاهایی که معمولا میل می کنید و هزینه ای که مایلید برای خرید ظرف پخت و پز صرف کنید توجه بفرمایید تا بتوانید بهترین جنس قابلمه را خریداری کنید تا برای همیشه از خرید خود لذت ببرید.
قابلمه آلمینیوم
آلومینیوم خام فلز شدیدا نرم و واکنشپذیری است و با مواد غذایی اسیدی، قلیایی و سولفوری واکنش میدهد. اگر در آلومینیوم خام غذا بپزید، مواد غذایی بهدلیل واکنشپذیری بالای آلومینیوم تغییر رنگ میدهند و طعم تلخی پیدا میکنند.
ازاینرو ظروف پختوپز آلومینیومی را طی تولید اصطلاحا آنودایز میکنند تا دیگر واکنشپذیر نباشند. آلومینیوم طی فرایندآنودایزِیشِن در محلولی اسیدی و تحت جریان الکتریکی قرار میگیرد. درنتیجه این فرایند پوششی محافظ روی سطح آلومینیوم به وجود میآید که مقاومت ظروف آلومینیومی را بالا میبرد. ظروف آلومینیومی با پوشش نچسب یا روکش استیل هم داریم.
تفلون؛ پرطرفدار
یكی از قابلمههایی كه در كشور ما زیاد به كار میرود، قابلمههای تفلون هستند. این قابلمهها از این نظر كه غذا به آنها نمیچسبد و روغن کمتری برای پختوپز در آنها لازم است، خیلی طرفدار دارند ولی باید هنگام استفاده از آنها دقت بسیار زیادی داشت چون حتی كشیدن اسكاچ زبر روی سطح داخلیشان باعث میشود خراش بردارند و اگر تكهای از تفلون وارد دستگاه گوارش شود، میتواند آسیب زیادی در پی داشته باشد به همین دلیل استفاده از قابلمههای تفلون در اروپا تقریبا منسوخ شده است.
قابلمه های چدن
عمر طولانی و وزن بسیار بالایی دارند. برای پخت طولانی و یکنواخت مناسب اند و به حرارت بالا مقاوم اند. چدن فلزی است که مدت زیادی گرم میماند. مطمئن شوید قابلمهای که به نام چدن خریداری میکنید فاقد آلومینیوم باشد. چدن، آلیاژی از آهن است و قابلمه چدن واقعی با خراش سطحش زنگ میزند. نباید این نکته را فراموش کرد که سرویس قابلمه چدن گران قیمت هستند و تنوع چندانی از نظر طرح و رنگ ندارند
استیل؛ بهداشتی
قابلمههای استیل از دیگر قابلمهها بهداشتیترند و دوست دار سلامتی هستند، اما یك مشكل اساسی دارند، اینكه حرارت را مستقیم انتقال میدهند، بدین معنی که وقتی یك قابلمه استیل روی حرارت قرارمیگیرد، غذا سریع در آن میسوزد چون بلافاصله حرارت آتش را منتقل میكند به طوری كه دمای این سوی قابلمه كه روی آتش قرار گرفته و آن سو كه غذا درونش قرار دارد، سریع یكی میشود مگر اینكه روی لایه بیرونی آن آلومینیوم یا مس چسبانده شده باشد. البته حتی در این صورت هم دیوارههای قابلمه حرارت را به شدت منتقل میكنند.
قابلمه های استیل بیشتر برای پخت انواع خورش و غذاهای آب دار مناسب اند. البته در نسل های جدید این قابلمه که در بالا به آنها اشاره شد، می توانید برنج یا حتی ماکارونی هم بپزید و ته دیگ هم داشته باشید. قابلمه هایی که برند معتبرتر و قیمت بالاتر دارند، کفی چند لایه دارند و به همین دلیل دیرتر غذا در آنها ته می گیرد. با این وجود اگر غذای شما ته گرفت و قابلمه تغییر رنگ داد با کمی سرکه می توانید آن را مثل روز اولش تمیز کنید.
ظروف آشپزی سرامیکی
ظروف سرامیکی اغلب سرامیک خالص نیستند بلکه تنها با یک ماده نچسب (اغلب سیلیکون) پوشانده شده اند که پایه سرامیکی دارد.ظروف سرامیکی باید به صورت دستی تمیز شوند و به گفته بعضی از مصرف کنندگان گرما به طور کامل روی سطوح آن ها پخش نمی شود.
برخی منابع ادعا می کنند ظروف سرامیکی دوستدار محیط زیست هستند اما در واقع این ظروف با وجود تولید انبوه هنوز بسیار جدید بوده و درباره خطرات آن ها اطلاعات چندانی نیست اگرچه احتمالا برای سلامتی ضرری نداشته و در دمای بالا نسبت به قابلمه و تابه های نچسب تفلون خطر کمتری دارند.
به خاطر داشته باشید وسایلی که به طور کامل از سرامیک ساخته شده اند لزوما بهتر نیستند، انواع مختلف لعاب وجود دارد و لعاب استفاده شده برای سرامیک ممکن است مواد ناخواسته از جمله فلزات سنگین را به نوشیدنی و غذاها منتقل کنند.
پوشش گرانیت قابلمه
حتما به تازگی راجع به ظروف گرانیتی زیاد شنیده اید. با توجه به تمام مزایا و معایبی که پوشش تفلون و سرامیک دارند بهترین راهکار برای داشتن مزایای هر دو در یک پکیج با کمی بالا و پایین، ظروف گرانیتی بود.
پوشش گرانیت قابلمه همانی است که مزایای حاصل از تفلون و سرامیک هر دو را دل دارد. به این صورت که:
نچسبی خوب وبا دوام تر نسبت به سرامیک،مقاوم تر در برابر سایش نسبت به تفلون،بهداشت و سلامت بالاتر نسبت به تفلون دارد.
نکته قابل توجه در مورد ظروف گرانیتی این است که فقط به دلیل ظاهرشان که مانند سنگ گرانیت است این نام برای آن ها انتخاب شده و هیچ ارتباطی با سنگ گرانیت موجود در طبیعت ندارد
قابلمه های شیشه ای
ظروف پخت شیشه ای یا اصطلاحاً پیرکس، یکی از بهترین ظروف پخت و پز هستند. اگر این ظروف بی رنگ باشند سالم ترین انتخاب برای طبخ غذا هستند و به علت اینکه درون آنها کاملا دیده می شود، حس خاصی را به آشپزخانه می دهد. تا زمانی که این ظروف ضربه محکم نخورد و شوک دمایی به آن وارد نشود، مقاوم هستند. در مدل های جدیدتر حرارت بالا را تحمل می کنند.
چون بیشتر مردم كشور ما از اجاقگاز برای پختوپز استفاده میكنند در حالی كه پیركس تحمل حرارت مستقیم را به مدت طولانی ندارد. از سوی دیگر، خیلی از غذاهای ایرانی را در مایكروفر هم نمیتوان پخت. در كشورهای دیگر كه استفاده از اجاقهای برقی رایج است، این قابلمهها مناسب هستند.
قابلمه مسی
یکی از قدیمی ترین انواع ست قابلمه، قابلمه های مسی هستند که هنوز هم که هنوز است به قوت خودشان باقی اند. ویژگی های این نوع از قابلمه ها به این شکل است ، حرارت را به خوبی و یکسان پخش می کنند. جالب است بدانید که این نوع قابلمه در بازار به شکل کیلویی فروخته میشود و کار دست هنرمندان ایرانی است. البته برندهای دیگری هم سرویس های قابلمه با این جنس عرضه کرده اند ولی قطعا کار دست چیز دیگر است!